preskoči na sadržaj

Osnovna škola Trnovitički Popovac

 > Novosti
Vijesti

Važne informacije vezane uz početak školske godine

Autor: Dina Pernar, 3. 9. 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani roditelji, dragi učenici,                                                                                                                              

nadamo se da ste se odmorili i da ste spremni za izazove nove, 2020./2021. školske godine koja je pred nama.

Nastava za sve učenike Osnovne škole Trnovitički Popovac počinje

u ponedjeljak, 7. rujna 2020. godine, a odvijat će se u dvije smjene:                            

- u jutarnjoj smjeni od 7,30 sati za učenike 5. do 8. razreda,  

- u poslijepodnevnoj smjeni od 14,00 sati za učenike 1. do 4. razreda.

Smjene neće biti izmjenjive. Nastava će se odvijati u školi za sve razrede sukladno epidemiološkim mjerama i posebnoj organizaciji nastave. Nastavni sati do daljnjega će trajati 40 minuta. Svi učenici su obvezni pridržavati se epidemioloških mjera na razini škole.

U ponedjeljak, prvog radnog dana, učenici će kraće biti u školi:                      

- V. do VIII. razred imat će nastavu od 7,30 do 9,30 sati,                                   

- I. do IV. razred imat će nastavu od 14,00 do 15,30 sati.                                 

U tom vremenu učenici će u školi od svojih razrednika preuzeti komplete udžbenika i radnih bilježnica stoga obvezno trebaju ponijeti školske ili druge odgovarajuće torbe kao i papuče. Prvog dana svi učenici u školu moraju od kuće doći sa svojim maskama. U školi će svaki učenik dobiti za daljnje korištenje 4 perive maske. Uz perivu masku koju će učenik trenutno koristiti, svaki dan će trebati imati u torbi u čistoj vrećici još jednu rezervnu.                                                     

Samo prvog dana zbog kratkog boravka u školi za učenike nije organiziran gablec. Nakon navedene nastave povratak je kućama organiziranim prijevozom.

Učenici 1. razreda prvi dan u školu dolaze u pratnji jednog roditelja te se okupljaju u školskom dvorištu, odnosno vanjskom prostoru ispred škole. Ostale roditelje razrednici će obavijestiti o načinima suradnje i vremenu održavanja roditeljskih sastanaka.

Zbog situacije nastale zbog epidemije uzrokovane Covid-19 virusom rad i boravak u školi odvijat će se uz poštivanje epidemioloških mjera koje je propisao HZJZ u Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. i prema Preporukama za rad u uvjetima povezanim s COVID-19 koje je donijelo MZO. (Obje poveznice dostupne su na kraju teksta.) Objavljene mjere se prilagođavaju potrebama i mogućnostima svake škole s obzirom na specifičnosti.

Na temelju navedenih mjera i preporuka izradili smo ovu obavijest i upute za učenike i roditelje OŠ Trnovitički Popovac u šk. god. 2020./2021. kako bismo osigurali provođenje propisanih epidemioloških mjera. Molimo vas da u nastavku pročitate navedene upute te prije početka nastavne godine upoznate Vašu djecu s važnim odrednicama i promjenama koje ih očekuju.

Cilj nam je organizirati sigurnu i što kvalitetniju nastavu u novoj školskoj godini uz pridržavanje epidemioloških mjera i uputa u najvećem mogućem obimu. S obzirom na specifičnosti situacije, molimo vas za razumijevanje. Cilj ovih mjera i posebne organizacije nastave je što više spriječiti širenje virusa Covid-19 i zaštititi sve dionike obrazovnog sustava od moguće zaraze. Ističemo važnost odgovornog ponašanja svih - učitelja i djelatnika škole, učenika i roditelja. Posebno apeliramo na roditelje učenika da svojoj djeci objasne važnost odgovornog ponašanja i pridržavanja mjera i u školi, ali i izvan škole. Odgovorno ponašanje izvan škole također je uvjet da ove i sve druge mjere imaju smisla.                                                       

One neće imati smisla ako se zbog neodgovornog ponašanja učenika ili njihovih roditelja izvan škole neko dijete zarazi i zbog toga cijeli njegov razred bude morao u samoizolaciju. 

POTVRDE LIJEČNIKA ZA IZRAZITO VULNERABILNU (OSJETLJIVU) DJECU

Roditelji učenika koji su izrazito vulnerabilna skupina trebaju zatražiti mišljenje o dodatnim mjerama zaštite ili potvrdu nadležnog liječnika školske medicine koji jedini može izdati potvrdu da takvo dijete može ostati kod kuće. Tu potvrdu roditelj je dužan dostaviti školi - razredniku. U slučaju da je liječnik školske medicine predložio za takvo dijete ostanak kod kuće za njega se nastava održava virtualno/na daljinu putem interneta ili drugih komunikacijskih kanala.  

 

Protokol za učenike i roditelje

OBVEZE RODITELJA/UČENIKA PRIJE DOLASKA U ŠKOLU

Roditelji/učenici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature, simptoma zarazne bolesti, izrečene mjere samoizolacije ili saznanja o zarazi s COVID-19, roditelji ne smiju dovoditi dijete u školu, već se telefonom ili na drugi način javljaju ravnatelju škole i liječniku obiteljske medicine radi odluke o liječenju ili testiranju djeteta

Učenicima od 1. do 4. razreda roditelj svaki dan upisuje vrijednost izmjerene tjelesne temperature u informativku koju provjerava razredni učitelj. Učenici od 5. do 8. razreda samostalno mjere tjelesnu temperaturu prije dolaska u školu, ali vrijednost izmjerene tjelesne temperature NIJE potrebno evidentirati. Ukoliko je vrijednost izmjerene tjelesne temperature djeteta veća od 37,3 C, dijete NE ide u školu. Ukoliko dijete pokazuje bilo kakve respiratorne simptome i smetnje (kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), NE IDE U ŠKOLU.

Ako dijete razvije simptome COVID-19 tijekom boravka u školi, učitelj o tome obavještava roditelja koji u najkraćem roku treba doći po dijete.

BORAVAK UČENIKA I RODITELJA U ŠKOLI

Učenici u školu dolaze i odlaze sami. Komunikacija s roditeljima odvija se telefonski, preko razrednih grupa (Viber), mailom i sl. Iznimno roditelji učenika 1. razreda mogu doći u školski vanjski prostor ispred školske zgrade, moraju imati masku (prekriva usta i nos), dezinficirati ruke i održavati razmak od 1,5 metar.

FIZIČKO UDALJAVANJE

Ulaz u školu

Učenici pri ulasku u školsku zgradu poštuju razmak, nose maske, dezinficiraju ruke i obuću, ulaze u „garderobni prostor“ u hodniku u kojemu obuju papuče, nakon toga operu ruke i s maskama odlaze u učionicu.

Svaki razredni odjel boravi u svojoj učionici - nema miješanja učenika različitih razrednih odjela. Svaki učenik bez maske sjedi sam u klupi.

Na WC može odlaziti po dvoje djece.

Tijekom odmora učenici borave u svojim učionicama, a ne u školskom hodniku.

Organizacija obroka u holu – odvija se u različito vrijeme - svaki razredni odjel sam boravi u blagovaonici.

Izlaz iz škole

Učenici svake smjene izlaze iz školske zgrade na kraju nastavnog rada prema uputi učitelja. Tijekom nastavnog dana nema udaljavanja iz školskog unutarnjeg ili vanjskog prostora.

HIGIJENA RUKU

Dezinfekcija ruku pri ulazu i izlazu iz škole.

Pranje ruku nakon obuvanja papuča i odlaganja torbe prema uputi učitelja, prije i poslije jela, nakon odlaska u WC, nakon brisanja nosa.

Molimo roditelje da djetetu svakodnevno osiguraju papirnate maramice i bočicu za vodu.

ORGANIZACIJA RADA S UČENICIMA

Provođenje što više nastave na otvorenom. Nastava u učionicama što je više moguće održavati će se u blok satu (dvosatu) kako bi se smanjio broj kontakata.

Boravak u blagovaonici, učionici za tjelesnu i zdravstvenu kulturu i učionici za informatiku te knjižnici bit će organiziran po rasporedu skupina da nema miješanja razrednih odjela, a prostori i oprema se nakon korištenja dezinficiraju prije ulaska druge skupine.

Učenike obvezno poučiti da ne dijele svoj pribor i stvari s drugim učenicima. Treba ih učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta.  

Obvezno je redovito provjetravanje prostorija u kojima borave učenici te dezinfekcija dodirnih točaka (kvake, radne površine, tipkovnice, slavine, prekidači i sl.).

Ograničavanje ulaska u školu svim osobama koje nisu zaposlenici škole.

MASKE za lice obavezne su:

- tijekom prijevoza (svi učenici),

- za roditelje i druge osobe kada je njihov ulazak u ustanovu nužan     (komunikacija se održava prvenstveno na daljinu),

- za učitelje i stručne suradnike kad se razmak između učitelja i djeteta smanjuje   na manje od 1,5 m,

- za predmetne učitelje u razrednoj nastavi,

- za učitelje, stručne suradnike i sve djelatnike škole kod prolaska hodnikom,

- za učitelje, stručne suradnike i druge djelatnike škole u vrijeme kontakta s odraslim osobama.

Maske je neophodno nositi pravilno na način da cijelo vrijeme prekrivaju nos i usta, a roditelji su obvezni brinuti o higijeni maski redovitim mijenjanjem i pranjem.

Učenike treba poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju.

Daljnje upute i informacije roditelji će dobivati i od razrednika u grupu roditelja na Viberu ili na drugi dogovoreni način.

PRIJEVOZ UČENIKA

Učenici koji na nastavu dolaze organiziranim prijevozom dužni su se u autobusu pridržavati mjera propisanih za javni prijevoz i nepotrebno se ne zadržavati na stajalištu.

Školski autobus će prevoziti učenike putnike prema rasporedu i vremeniku prijevoza kao i prošle školske godine u prvoj (jutarnjoj) i drugoj (poslijepodnevnoj) smjeni. Dodatne detaljne obavijesti roditeljima i učenicima proslijediti će razrednici (porukom ili pozivom).                                    

Svi učenici dužni su u autobusu nositi maske na način da prekrivaju usta i nos. Poželjno je da učenici istog razrednog odjela sjede jedni uz druge po mogućnosti na istom mjestu u dolasku i odlasku iz škole. Učenici iz iste obitelji mogu sjediti jedni uz druge.

Svi moramo biti svjesni da se zbog epidemije treba strogo pridržavati mjera te da svako nepridržavanje istih utječe na povećanje rizika od zaraze. Stoga se roditeljima preporučuje da sa svojom djecom, bez obzira na dob djeteta, što češće razgovaraju o onome što trebaju činiti da zaštite svoje, ali i zdravlje članova obitelji, vršnjaka i drugih.

 

I na kraju osim našem Ministarstvu i Vladi RH koji su osigurali svim učenicima besplatne udžbenike, iskreno zahvaljujemo našem Gradu Garešnici i Općini Berek što su svim našim učenicima potpuno besplatno osigurali i sve potrebne dodatne obrazovne materijale.

 

Ravnatelj i djelatnici

Osnovne škole Trnovitički Popovac

 

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1.pdf.),

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19

https://www.azoo.hr/userfiles/AZOO/Modeli_i_preporuke_za_provedbu_nastave_u_2020-2021_29.8.2020.pdf

ili

https://mzo.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti//Modeli%20i%20preporuke%20za%20provedbu%20nastave%20u%202020-2021%2029.8.2020.pdf
 

  

  

 
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Sigurnost na Internetu

 
Anketa
Za pomoć u učenju ili rješavanje nekog problema najčešće koristim/pitam...


 
Oglasna ploča
 
Forum
 
CARNET web
 
Korisne stranice
 
Naši panoi

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 5. 2011.

Ukupno: 153160
Ovaj mjesec: 654
 
 > Novosti
CMS za škole logo
Osnovna škola Trnovitički Popovac / Trnovitički Popovac 80, HR-43233 Trnovitički Popovac / www.os-trnoviticki-popovac.skole.hr / ured@os-trnoviticki-popovac.skole.hr
preskoči na navigaciju